Materiaal & Technieken
De visie van Materiaal en Techniek
Binnen de Witte Veer is het uitgangspunt voor materiaal en techniek;
Van alle materialen weten waar het vandaan komt en is het de beste keuze die we op dit moment kunnen maken.
Hout van Landgoed Welna
Het hout wat in mijn werkplaats word gebruikt komt van Landgoed Welna. Deze bomen zijn gekapt omdat ze te oud en ziek waren. Normaal zou hier brandhout van worden gemaakt. nu kiezen we er voor om er andere producten van te maken. Al het hout dat van Landgoed Welna komt is 100% FSC gekeurd, dit wil zeggen dat de hoogste controle is op hoe het bos word beheerd.
De witte Veer gaat nog een stapje verder, wij weten van elke boom waar ze hebben gestaan en waarom ze zijn gerooid. Dit geeft de mogelijkheid om echt verbinding te houden met de natuur.
Zie het kaartje hier naast waar mijn hout vandaan komt.



Stoffen & Wol
De stoffen die wij gebruiken zijn de meest ecologische keuzes die we kunnen maken. Zo dicht mogelijk bij de werkplaats en met goed contact met leveranciers.
De hennep non woven stof die wij gebruiken als bodem komt uit Oude Pekela. Hennep groeit op alle grond soorten en heeft geen bestrijdingsmiddelen of meststoffen nodig en verbruikt weinig water. Het verbeterd de grond doordat de humuslaag groeit door de teelt van Hennep. Eeuwen lang hebben we het gebruikt voor touw en nu maken we er een veelzijdigheid aan producten van.
Voor de binnen bekleding (als daar voor gekozen word) en de wades gebruiken we het liefst linnen. Dit is net als Hennep een gewas dat al eeuwen groeit in Europa. Vooral in België en Noord Frankrijk groeit Vlas.
Het wol dat wij gebruiken komt uit de gemeente Welsum. Van deze lokale boer laten we het wassen bij AllesWol in Stuifzand. Van deze gewassen wol laten we kaartvlies, lontwol en losse wol maken.
Technieken & verbindingen
Om het gebruik van schroeven & spijkers van ijzer zoveel mogelijk te vermijden maakt wij gebruik van houten spijkers, deuvels en zwaluwstaart verbindingen.
Deuvels maken we zelf van eikenhout. De houten spijkers worden met een speciale perslucht pistool in het hout geschoten. Wij halen deze spijkers uit Duitsland waar ze gemaakt worden van Berkenhout dat geperst wordt tot een spijker.
De zwaluwstaart verbindingen zijn ouderwetse verbindingen die vroeger met de beitel werd gemaakt. tegenwoordig zijn er mallen voor en een boven frees.
Lijm is een van de dingen die onvermijdelijk is om te gebruiken. Hier maken wij binnen de Witte Veer de keuze om de gewone witte houtlijm te gebruiken. Deze is het minst belastend voor het milieu. We zouden kunnen kiezen voor nog natuurlijk zoals beenderlijm e.d. maar de verwerking hier van kost veel tijd en zou de producten erg duur maken. Mocht er een andere oplossing zijn dan hoor ik het graag.