EPE – Als medewerker van een houtwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking krijgt Bert Jan Boss uit Zutphen op een dag een bijzonder verzoek. Een bekende vraagt of hij in de houtwerkplaats een grafkist zou kunnen maken. Boss schuift het project een tijdje voor zich uit, maar uiteindelijk begint hij er toch aan. Nu, twee jaar later, ziet zijn leven er heel anders uit.
De voormalige zorgbegeleider heeft op landgoed Welna in Epe een eigen werkplaats, waar hij onder de naam ‘De Witte Veer’ grafkisten maakt. Naast zijn werkbank staat een recent exemplaar. “Dit is een douglas kist. De binnenkant is bekleed met hennepvezels. Deze is helemaal klaar.”
Bert Jan maakt duurzame grafkisten: ‘Overlijden is een beetje weggestopt in onze maatschappij’
‘Hout gebruiken als kist in plaats van in de kachel’
De eerste kist, die hij bij zijn vorige werkgever maakte voor de oud-eigenaar van het landgoed, daar begon het allemaal mee. “Daar was ik eigenlijk wel tevreden over. Toen dacht ik, dat kan ik ook wel zelf gaan doen.” Hij zegt zijn baan als begeleider bij de Zorghoutvesterij uiteindelijk op en besluit begin 2022 aan de weg te gaan timmeren als maker van duurzame grafkisten.
De kisten, maar inmiddels ook andere uitvaartproducten, worden op een ecologische manier gemaakt. “De meeste kisten zijn gemaakt van hout dat normaal als brandhout of snipperhout wordt verkocht. Dus het is wat lagere kwaliteit hout maar die tekening die in het hout zit, de noesten en de ogen, die vind ik heel sprekend. En het betekent dat je dus een lagere kwaliteit hout ook kan gebruiken, in plaats van dat we dat tot mootjes hakken en in de kachel stoppen.”
Duurzaam en lokaal
Coniferen- eiken, of douglas hout: het komt allemaal vrij bij het onderhoud op het landgoed waar Boss ook zijn werkplaats heeft. “Ik kan je zelfs aanwijzen waar de boom heeft gestaan waar deze kist van gemaakt is”, wijst Boss naar één van de kisten in zijn werkplaats. In het bos sneuvelen soms bomen, omdat ze ziek zijn, omdat ze plaats moeten maken voor een andere boom of laatst omdat een boom te dicht bij een woning stond: met dat hout gaat Boss vervolgens aan de slag.
Alle producten voor de kisten, die beginnen bij een prijs rond de 1000 euro, komen uit de buurt. “De hennepvezels aan de binnenkant komt uit Oude Pekela. Een heel mooi natuurproduct.” De eerste kist heeft hij recent verkocht. “Ik ben net twee maanden bezig, dus ik ben veel bezig geweest met het inrichten van de werkplaats. Nu ben ik vooral voorbeeldkisten aan het maken.” Die hij binnenkort tijdens een open dag van zijn werkplaats aan geïnteresseerden wil laten zien.
Zelf een kist bouwen of helpen
In de werkplaats biedt Bert Jan ook aan om zelf een kist te bouwen, of als familie of vrienden een kist te maken voor een dierbare. “Stel je hebt een vriendengroep en één van die vrienden is ernstig ziek. Dan kun je als eerbetoon, of als verzachting in het rouwproces, hier een grafkist maken voor die persoon, of een bijdrage leveren in het maken van die grafkist. Dat wil ik hier ook heel graag doen.”
Hij hoopt hiermee dat praten over de dood normaler wordt. “Je wordt geboren, dat wordt altijd heel erg gevierd. Terwijl overlijden is een beetje weggestopt in onze maatschappij. Dus ik wil eigenlijk een soort beweging starten, waarin wat meer wordt gekeken naar: oké, overlijden hoort erbij, iedereen overlijdt een keer. Kunnen we er met z’n allen een beetje meer aandacht aan geven? Zodat ook de taboes er ook een beetje af gaan.”
Leave a Reply