Gaan zoals jij wilt


 Inspiratie middag

Gaan zoals jij wilt

De dood, dat is de enige zekerheid in ons leven. En toch praten we er niet graag over, maar dat moet wel. Want hoe wil je je afscheid vormgeven? Het is belangrijk voor de nabestaanden omdat te weten. Dat afscheid mag jij, en je nabestaanden, zelf vormgeven.

Drie ondernemers uit Epe houden zich bezig met het afscheid en hebben daar allemaal hun eigen visie op. Ze willen daar graag vertellen en hun kijk op afscheid met je delen.

Afscheidsfotograaf Erwin Winkelman, uitvaartondernemer Gerard van Elst en kunstenaar/timmerman Bert Jan Boss nodigen jullie daarom op 17 juni uit voor een bijeenkomst met als thema ‘Gaan zoals jij dat wilt’. De bijeenkomst begint om 15.00 tot 17.00 uur. Wij nodigen u uit in de Smederij in Epe uit voor een inspirerende middag met diverse sprekers over afscheid, uitvaart en wat je daar mee kunt doen.

Niet alleen de drie ondernemers komen aan het woord. Naast hun eigen visie hebben zij een aantal boeiende sprekers uitgenodigd om te vertellen over hun werk.

Ga in gesprek over de dood ondanks dat dit niet altijd een gemakkelijk onderwerp is. Het scheelt zoveel geregel in het moment dat je over dit soort zaken eigenlijk geeneens objectief kunt kijken.

Programma

15.00 – Ontvangst genodigden, met koffie/thee en iets erbij
15.15 – Opening door Erwin Winkelman met uitleg over de Smederij en zijn werk als uitvaartfotograaf
15.30 – Tanja Helderman
15.45 – Bert Jan Boss met uitleg over zijn werkzaamheden “De Witte Veer”
16.00 – Suzanne Duijvestein
16.30 –  Gerard van Elst met uitleg over zijn werkzaamheden voor Ibis uitvaart
16.45 – Afsluiting met hapje en drankje
17.00 – Einde bijeenkomst

Toegang is gratis, wel even inschrijven.


Luuk Assinck & Bert Jan Boss

Erwin Winkelman

Erwin vertelt over zijn werk als afscheidsfotograaf en waarom dit zo belangrijk kan zijn voor nabestaanden. “Wie het heeft gedaan weet het, en wie het voor het eerst gaat doen gaat het meemaken. Het organiseren van een uitvaart is veel werk. Je wordt geleefd in de dagen voor het afscheid van een dierbare, je krijgt lang niet alles mee. Pas als de rust is teruggekeerd en de stilte overheerst komen de echte gevoelens naar boven. Rouw is iets wat iedereen op zijn eigen manier ervaart. Vaak wordt het weggestopt of vinden mensen het moeilijk om er over te praten. Met foto’s van je afscheid hebben je nabestaanden een handvat voor een gesprek en rouwverwerking.”

Tanja Helderman

Zo komt dichter Tanja Helderman werk voordragen. Tanja’s gedichten hangen door het hele land en worden gebruikt op uitvaarten en bij rouw. “Ik ben dichter en taal is mijn passie. Het schrijven van gedichten is voor mij bijna een eerste levensbehoefte geworden. Het is een uitlaatklep voor mijn gevoel en creativiteit’, vertelt ze. “Poëzie geeft woorden aan de manier waarop ik het leven waarneem: Bij het alledaagse, maar ook bij hoogte- en dieptepunten. Schrijven is waardevol, omdat ik me verbonden voel met degenen die mijn woorden verstaan: Door te delen, raak je. Door te raken, verbind je. Over mijn gedichten hoor ik vaak terug dat ze herkenbaar, toegankelijk, ontroerend, betekenisvol, actueel, subtiel en inspirerend zijn.”

Bert Jan Boss

Als eigenaar van Het Witte Veer Atelier vertel ik vol passie over het vervaardigen van grafkisten, baren en geschenken met een verhaal. Ik hecht veel waarde aan ambacht en maak gebruik van natuurlijke materialen die op verantwoorde wijze lokaal verkregen worden. Daarnaast werk ik nauw samen met klanten om bezielde producten te creëren, zoals grafmonumenten, meubels met een verhaal en andere creatieve uitingen. Deze kunnen mensen helpen bij hun rouwverwerking of juist hun creatieve energie herontdekken.

Bij Het Witte Veer Atelier staat een persoonlijke benadering centraal. Ik ben ervan overtuigd dat elk individu een uniek eerbetoon verdient, en ik streef ernaar om samen met mijn klanten een gedenkwaardig en betekenisvol resultaat te bereiken.

Susanne Duijvenstein

Uitvaartondernemer Susanne Duijvestein heeft een hele eigen kijk op hoe je uitvaarten kunt organiseren. Ze heeft een boek geschreven over hoe je je uitvaart in eigen hand kunt nemen ‘Uitvaart in eigen hand’. “Afscheid nemen kan anders”, stelt ze. “Ook je uitvaart mag je liefde voor het leven weerspiegelen: van een ceremonie in je eigen tuin tot een begrafenis in het bos, van een zelfgemaakte wade tot rijden met eigen auto, er kan meer dan de meeste mensen weten. Bovendien moeten we ons veel bewuster zijn van wat we na onze dood achterlaten op de planeet.”

Zij gaat ons meenemen in de wereld van veraarden. Een nieuwe meer natuurlijk transformatieproces voor het lichaam van een overledene.

Gerard van Elst

Gerard vertelt over zijn werk als uitvaartondernemer en waarom het zo goed is om soms buiten de kaders te denken. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar over het algemeen is dit niet bekend. Evenals de vrijheid die er is in de keuze van welke uitvaartondernemer de uitvaart mag gaan uitvoeren. Jij beslist, maar de meeste mensen nog steeds dat zij verplicht zijn de uitvaart af te nemen bij degene die de verzekering verzorgd. Dat is op een enkele uitzondering na niet het geval. Maar wie weet dit?

Transparantie in de offerte en facturatie, bij Gerard weet je van tevoren wat de kosten zijn en heb je zelf direct invloed op de hoogte van de factuur. Hoe? Gerard legt het je graag uit.

Ga in gesprek over de dood ondanks dat dit niet altijd een gemakkelijk onderwerp is. Het scheelt zoveel geregel in het moment dat je over dit soort zaken eigenlijk geeneens objectief kunt kijken.

Back to top